Animació capçalera Nuvol 1
Animació capçalera Nuvol 2
Animació capçalera Nuvol 3
Il·lustració gavina al port de Dénia
Il·lustració gavina al port de Dénia
Il·lustració gavina al port de Dénia
Il·lustració vaixell al port de Dénia
Il·lustració de Dénia

Notícies

Tornar
Divendres, 09 juny 2017

Dénia celebra la Setmana del Medi ambient i els Oceans amb activitats durant tota la setmana

Durant tota la setmana s'han celebrat diverses activitats, organitzades per la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic, amb l'objectiu de posar el valor la biodiversitat i l'entorn natural. La Setmana del Medi Ambient i els Oceans va començar el dissabte passat amb activitats en el parc de Torrecremada i amb una participació total en la jornada de quasi 100 persones.  

En el taller de cuina, prop de 30 persones van poder conèixer bones pràctiques, de la mà del cuiner Juan Padilla, per a millorar la conservació i aprofitament dels aliments a l'hora de cuinar receptes basades en productes de la terra, subministrats per l’Hort Obert. A la vesprada, els participants també van dur a terme activitats de Tai Txi i danses meditativas.

Com a fi d'un dia intens, en el qual es va impulsar la relaxació i el contacte amb la naturalesa, es va celebrar un concert a càrrec de Gema Rodríguez de música d'instruments ancestrals, de diferents tradicions i amb provats efectes terapèutics.

El diumenge 4 de juny va tenir lloc l'última excursió organitzada per la Regidoria en el marc de “Activitats en família”. Els 25 participants van realitzar una eixida senderista per la Torre del Gerro, els Molins de la Plana i l'àrea recreativa, fins al port de Xàbia on van agafar un vaixell de tornada a Dénia.

També el diumenge es va celebrar la jornada “Descobreix a l'habitant fantasma de les nostres platges”, a càrrec de Magic&Nature i amb l'objectiu de donar a conèixer al corriolet camanegre, eixa xicoteta au que resideix en les nostres platges. L'activitat va comptar amb una gran participació i va servir per a conscienciar als participants de “la biologia i l'hàbitat de l'espècie, les seues amenaces i quins són les mesures de gestió a aplicar per a la seua conservació”, segons ha explicat l'organització.

Al matí es va realitzar una presentació, per part d'Itziar Colodro i Joan Sala, en l'Estació Marítima de Baleària. Més tard, els participants van realitzar el cens de l'au en la platja d’Els Molins, amb la col·laboració de l'experta Mónica Polonés, per un recorregut lineal de 900 metres pel qual es van poder comptar: 8 aus adultes, una femella incubant un niu, 2 pollastres acompanyats per un au juvenil, i un adult ferit. Totes les dades arreplegades en el cens estan sent processats per Conselleria.

Finalment, en el Raset es va proporcionar més informació sobre el corriolet i es va fer lliurament dels diplomes als participants.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient es va realitzar la projecció del documental Diàlegs amb la naturalesa: construint ponts de vida (Pau Soler i Alexander Rincón) el dilluns, i una taula redona en la qual es va reflexionar sobre diferents qüestions mediambientals. El dimarts va ser el torn d’Aillats, la memòria de Columbretes (Patricia González, Eva Mestre, Xavi del Senyor i Fernando *Ramia), que va explicar també amb una taula redona.

En el Dia dels Oceans, el dijous 8 de juny, es va realitzar la solta de 3 tortugues bobes (caretta caretta), amb la participació d'alumnes de diferents col·legis de Dénia, que van poder a més conèixer quins són els perills als quals s'enfronten en el mar. Les tortugues havien sigut capturades per pesca accidental  i pesca d'arrossegament en aigües de Borriana, Gandia i Guardarmar. Després d'un temps en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) del Mar de l'Oceanogràfic de València, les tres van tornar al seu hàbitat natural.

Les activitats de la Setmana del Medi Ambient i els Oceans conclouen avui, divendres 9 de juny, amb una gimcana per a totes les edats a les 18 hores en el Centre d'Interpretació del parc natural del Montgó (Bosc de Diana).

El catamarà de l'associació Edmaktub continuarà navegant durant dues setmanes més arreplegant dades per a l'estudi científic de la balena rorqual comuna. En les eixides col·laboren persones voluntàries col·laborant en les tasques d'albirament.

Últimes notícies

19/09/2017

La Regidoria de Medi Ambient i Agricultura organitza una jornada i tres cursos d’agricultura de certificació oficial

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat tres cursos d’agricultura i una jornada, entre els mesos d’octubre i novembre, dirigits a persones que treballen el camp, les que voldrien treballar-lo, o que tinguen interés per l’agricultura. Els cursos, teòric-pràctics, són gratuïts i comptaran amb una certificació oficial.

L’objectiu del programa, segons destaca l’edil de l’àrea, Josep Crespo, és “oferir un espai formatiu formal perquè els professionals i no professionals assolisquen competències necessàries per a desenvolupar els cicles d’aquest sector”.

El primer d’ells, és el Curs de muntatge i manteniment d’instal·lacions de reg, i tindrà lloc els pròxims 4 i 5 d’octubre, de 16.30 a 19.30 hores. La inscripció està oberta fins al 29 de setembre.

El 18 d’octubre se celebrarà la Jornada sobre fertilització orgànica i compostatge, de 18 a 21 hores. En aquest cas, la inscripció serà del 2 al 13 d’octubre. 

El segon curs, “Cultiu de l’alvocat i altres fruiters tropicals com alternativa als conreus tradicionals”, es realitzarà del 30 d’octubre al 3 de novembre, de 18 a 21 hores, i la seua inscripció estarà oberta des del 10 al 27 d’octubre.

Per últim, del 13 al 16 de novembre, de 18 a 21 hores, serà el torn del curs “Control biològic de plagues”, amb inscripció des del 30 d’octubre al 10 de novembre.

La part teòrica de tots els cursos s’impartirà a la Casa de la Cultura i la part pràctica s’especificarà a cada cas. Per exemple, el primer curs a realitzar serà als horts urbans.

Els interessats en inscriure’s, hauran de fer-ho en les oficines de Medi Ambient de l’Ajuntament (Ronda les Muralles, 42). També es pot sol·licitar més informació enviant un correu electrònic a deniaviva@ayto-denia.es o al telèfon 96646 70 61. Tindran prioritat en la inscripció les persones desocupades o en risc d’exclusió social.

El programa, que ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient i la Diputació d’Alacant, s’inscriu en l’Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi Ambient, dins del Pla d’Acció Local <>, base la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

Vore detall
18/09/2017

La campanya “Recicla els teus aparells” arriba a Dénia per a conscienciar a la població sobre la importancia del reciclatge

Divendres pròxim, 22 de setembre, arriba a Dénia “Recicla els teus aparells”, una campanya impulsada per la Generalitat Valenciana amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la necessitat de reciclar, de manera correcta, els aparells elèctrics i electrònics.

Un equip d'informadors, identificats amb la imatge de la campanya, recorrerà la localitat mitjançant bicicleta amb remolc per a informar i arreplegar tots els aparells elèctrics i electrònics de menys de 20cm en desús que els veïns tinguen en les seues llars. En aquest sentit, es pretén evitar que els aparells acaben en els contenidors convencionals amb l'alt grau de contaminació que això comporta.

Amb la finalitat d'incentivar la participació entre els ciutadans, es lliuraran premis in situ a tots els veïns que dipositen els seus aparells en els remolcs, a més de sortejar un Ipad Mini 4 a través de la pàgina de Facebook @reciclatusaparatos.

La campanya ha sigut impulsada per la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, en col·laboració amb les majors plataformes del sector, i ja s'ha desenvolupat amb èxit en altres municipis de la Comunitat Valenciana. Com a dada, en la seua primera edició l'any passat, es van arreplegar més de 3 tones de RAEEs.

El regidor de Medi ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha aplaudit la iniciativa i anima als ciutadans de Dénia a participar en la mateixa “donat que tots guanyem, contribuint a millorar el nostre present i futur mediambiental”.

Vore detall
18/09/2017

Dénia celebra el Dia Mundial de les Aus amb dues jornades ornitològiques

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Aus, el pròxim 3 d'octubre, la Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic i l'empresa mediambiental Magic&Nature han organitzat dues jornades ornitològiques gratuïtes, el 30 de setembre i l'1 d'octubre, destinades a participants de totes les edats que vulguen introduir-se en el coneixement i cura de les aus.


El dissabte 30, es partirà des del parc de Torrecremada, a les 8.30 hores, cap al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, on es comptarà amb una ruta ornitològica per a iniciar-se en el món de l'observació d'aus aquàtiques i una sessió d’anellament científic, a càrrec del doctor ornitòleg Francisco Atiénzar. L'activitat finalitzarà amb un pícnic per als assistents, entorn de les 12 hores.

La sessió de la vesprada tindrà com a escenari el Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgó, en el Bosc de Diana, amb una mini fira de tallers mediambientals, des de les 17 hores, i berenar per als participants.


El diumenge, 1 d'octubre, es realitzarà una eixida en catamarà per a l'observació d'aus marines per la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni. La ruta començarà a les 9.30 hores i es perllongarà fins a les 11 hores.

La finalitat de les activitats és aprofitar la proximitat del Dia Mundial de les Aus per a conscienciar sobre la fonamental funció de l'avifauna en el nostre ecosistema i la necessitat de conservar-la i protegir-la.


Les places són limitades, per la qual cosa es requereix una inscripció prèvia enviant un correu amb les dades personals a
magicandnature16@gmail.com

Vore detall
11/09/2017

Dénia instal•la 66 punts de recollida selectiva en les dependències municipals per a promoure el reciclatge

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic, gràcies a la col·laboració d’ECOEMBES, ha repartit una bateria de papereres de recollida de selectiu en les instal·lacions municipals de l'Ajuntament de Dénia, amb l'objectiu de fomentar les bones pràctiques en aquestes dependències i conscienciar a la ciutadania sobre la importància del reciclatge.

En total, segons ha informat el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, s'han instal·lat 66 punts de recollida de paper i cartó (132 papereres específiques) en els edificis municipals. En concret, són 8 els punts repartits pel consistori; 6 en Benestar Social; 4 en l'Oficina de Turisme, en Urbanisme i en Medi Ambient; 3 en la Casa de la Cultura i en la Residència; 2 en el Centre d’Art l’Estació, la Policia Local, l’Ajuntament de la Xara, el Centre Social, la Casa de Cultura de Jesús Pobre i en l'Oficina d'Informació i Turisme; i 1 punt de dos unitats en la resta d'edificis de titularitat municipal (Protecció Civil, TAPIS, Joventut, etcétera)

Aquesta acció està emmarcada dins de la campanya de foment del reciclatge, impulsada a principis d'estiu, amb l'objectiu de facilitar la labor a la ciutadania i per la qual es van instal·lar 20 nous contenidors de paper, 22 nous per a envasos i 3 nous de vidre en diversos punts del casc urbà, sumant-los als ja existents.

Segons ha destacat l'edil responsable, “és l’administració pública la primera que ha de donar exemple per a garantir el compromís de la societat amb el reciclatge”. Així mateix, ha afegit que "a esta iniciativa li seguiran altres destinades a l’àmbit educatiu relacionades amb la gestió de residus i el canvi climàtic”.

Vore detall
23/08/2017

Dénia instal•la nous panells informatius al Parc Natural del Montgó

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha instal·lat 5 nous panells informatius en punts estratègics d’accés al Parc Natural del Montgó pel que fa al terme de Dénia.

Aquests panells comprenen: recomanacions i normes d’ús per als visitants; inici de rutes des del Camí de les Colònies; interpretativa de la Colònia del Montgó (història de la colònia); inici de rutes des de la Punta de Benimaquia; i inici de rutes des de la pista del repetidor de Jesús Pobre.

Els indicadors exposen informació de les rutes recomanades als visitants d’aquest espai protegit, així com expliquen consells i recomanacions a l’hora de transitar per la muntanya per tal d’evitar situacions de perill i fomentar el respecte cap al seu valuós patrimoni natural.

El disseny quant a text, mapes, fotos i pictogrames ha estat a càrrec de l’equip educatiu del Parc Natural, i està en conformitat amb el manual de senyalítica dels Parcs Naturals de la Generalitat Valenciana.

Tant el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, com el director del Parc Natural, Joseba Rodríguez, han mostrat la seua satisfacció per aquesta col·laboració institucional que suposa una notable millora informativa per als nombrosos visitants del Montgó.

Vore detall
25/07/2017

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca dissenya més de 30 accions per a fomentar la sostenibilitat i la producció, comercialització i consum de productes locals i ecològics

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca ha engegat  l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial per al període 2017/2020, un programa d'actuació que forma part del Pla d'Acció “Dénia&Marina Alta Tastinglife” de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO.

El regidor de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca, Josep Crespo, ha presentat les principals actuacions del programa, més de 30 en total, acompanyat per Àlvar Kuehn, tècnic encarregat del desenvolupament de les línies d'agricultura i pesca dins del Pla d'Acció Local “Dénia&Marina Alta Tastinglife”.

El principal objectiu de l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial, ha exposat Kuehn, és “fomentar la producció, formació, comercialització i consum de productes locals i ecològics i impulsar una Administració més sostenible”.

Per a això estableix quatre àmbits de treball en els quals s'emmarquen les accions dissenyades: 

  1. El de governança pretén, entre altres objectius, l'apoderament del sector agroalimentari i el foment de la col•laboració entre administracions i entre aquestes i el sector.
  2. Un segon àmbit es dedica al territori i contempla, entre altres finalitats, la realització d'un diagnòstic i valorització del nostre entorn mediambiental, la creació d'un banc de terres (que es presenta divendres que ve, 28 de juliol, a les 19.30 hores, en la Casa de Cultura) i d'un banc de llavors o la confecció d'un mapa agronòmic del nostre territori.
  3. En l'àmbit de promoció econòmica, l'estratègia cerca l'enfortiment del mercat local o el foment de l’ecoturisme, entre altres metes.
  4. Finalment, es treballa en el camp de la formació, amb accions com la formació contínua en agricultura, ja engegada, o el projecte per a aconseguir formació certificada en agricultura ecològica; l'educació, a través del programa “Hort a escola”, que contempla impulsar els horts escolars, fomentar el producte local en els col•legis o realitzar visites als productors locals amb l'alumnat; i, finalment, la divulgació. En aquest últim apartat està prevista la identificació i catalogació d'arbres singulars, vies pecuàries i vies rurals, entre uns altres.

El regidor Josep Crespo ha enumerat unes altres de les actuacions previstes, com l'obertura, en el mes de setembre, d'un espai on s'oferirà informació sobre les activitats que van a dur-se a terme, els cursos programats, el funcionament del banc de terres o les subvencions dirigides al sector.

Un altre dels projectes en els quals s'està treballant és la creació d'un nou banc de terres amb parcel•les de propietat municipal.

Així mateix, la regidoria està dissenyant, dins del programa “Excursions en família” que desenvolupa durant els mesos del curs escolar, realitzar eixides relacionades amb el sector agrícola tant local com a comarcal. Com a exemples, Crespo ha citat les visites guiades que es projectaran al Poble Nou de Benitatxell per a conèixer el projecte BioMoscatell, als cultius d'arròs bombó de Pego, a la Via Verda, per a conèixer el cultiu de la taronja i les seues diferents varietats, a les confraries de pescadors, amb possibilitat d'assistir a una subhasta de peix o als cellers de Xaló.

La promoció del compostatge, aprofitant les restes orgàniques i de poda, o la creació d'un grup de consum de producte ecològic en el qual els membres estableixen un contacte directe i periòdic amb els productors locals per a la compra, actuant també com a dinamitzadors del producte ecològic local, són unes altres de les accions previstes.

Així mateix, s’elaborarà un catàleg de productors de Dénia i de la Marina Alta que es difondrà entre restauradors i particulars.

Finalment, el regidor Crespo ha anunciat la intenció d'incloure criteris mediambientals en les bases de contractació de l'ajuntament, que atorguen puntuació a les empreses més respectuoses amb el medi ambient, que controlen les emissions de CO2, la contaminació del sòl o treballen amb energies renovables.

Vore detall

Uso de cookies de deniaviva.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR